Skip to main content

Regeling Verlaagd Tarief

RVT-regeling

Op deze pagina leggen we uit wat de RVT-regeling betekent voor jou en de coöperatie.

De overheid wil duurzame lokale energie-initiatieven bevorderen. Daarom hebben ze in 2014 de Regeling Verlaagd Tarief (RVT) opgezet.
Op grond van deze RVT kunen leden van de coöperatie gedurende tenminste 15 jaar energiebelasting terug krijgen van hun energieleverancier.

Hof van Twente op Rozen heeft onder deze regeling een zestal daken geexploiteerd:

Hoe het werkt

Als lid van Hof van Twente op Rozen, kun je profiteren van op lokale bedrijfsdaken opgewekte Goedkope Groene Stroom. De Coöperatie maakt namelijk gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief energiebelasting bij collectieve opwek (RVT), ook wel postcoderoos genoemd.

Hoe zit ons aanbod in elkaar?                                

Op grond van de RVT krijg je de energiebelasting, in 2023 12,5 (incl. btw ruim 15 cent) per kWh, bij de jaarafrekening terug van je energieleverancier. Daarvan heeft de Coöperatie een deel nodig voor financierings- en exploitatiekosten van de zonnestroominstallaties. Per saldo levert dit voor onze leden een nog door de ledenvergadering vast te stellen korting per kWh op.

Als lid heb je extra voordeel als klant van ons eigen energiebedrijf Hof (van Twente) op Rozen | om. Je ontvangt namelijk € 30 korting per product op de vaste leveringskosten van om. Neem je zowel stroom als gas af, dan is de korting € 60 per jaar. Hier hoef je niets voor te doen. Dit regelt de Coöperatie. 

Om optimaal gebruik te maken van de RVT moet alle stroom die we als coöperatie produceren door onze leden afgenomen worden. Om te voorkomen dat we door hoger dan geraamde stroomproductie of lager dan geraamd stroomverbruik niet alle geproduceerde stroom onder de RVT kunnen brengen, houden we een veiligheidsmarge van 15% aan. We gaan er vanuit dat leden over circa 85% van hun opgegeven stroomverbruik gaan profiteren.

Je betaalt voor je lidmaatschap eenmalig over 85% van je opgegeven verbruik een inleg van 1 cent per kWh. Lidmaatschap verdien je in enkele maanden terug en is daarna een 15 jarig voordeelticket!

Overige voordelen

Als lid ben je mede-eigemaar van onze coöperatie (zie onze Statuten). Je deelt als lid mee in de reserve die de coöperatie opbouwt. De leden beslissen samen wat hiermee gebeurt.

Aan het lidmaatschap zijn geen risico's verbonden. Die liggen bij de financiers van Hof van Twente op Rozen. In het slechts denkbare geval verlies je (een deel van) de korting per kWh.

De huidige energiemarkt

en de gevolgen

De energiemarkt is door de oorlog in Oekraïne drastisch veranderd. De energieprijzen zijn fors gestegen en de overheid heeft al diverse maatregelen genomen om de huishoudens met lage inkomens tegemoet te komen.

Hiervoor is in 2022 ook de energiebelasting tijdelijk verlaagd. Dit heeft gevolgen voor de energiebelasting die we via de RVT-regeling over de periode 1 nov 2021 tot 1 nov 2022 kunnen terugvragen. Het voordeel van de RVT over die periode is lager dan voorheen verwacht. De energiebelasting is vanaf 1 januari 2023 echter hoger dan ooit te voren, dus we verwachten over de periode 1 nov 2022 tot 1 nov 2023 een erg leuk voordeel aan de leden te kunnen uitkeren.

De gevolgen hiervan moeten we nog berekenen. We houden je op de hoogte.

Toegestane energiemaatschappiijen

Onderstaande maatschappijen passen de RVT-regeling toe. Hier kun je dus naar overstappen.

anwb-energie
budgetenergie
coolblue-energie
degroenestroomfabriek
delta
dgb-energie
dvep
easyenergy
eneco
energiedirect
energievanons
energy-house
energy-zero
engie
eon
essent
gezinsenergie
greenchoice
huismerkenergie
leonzeewolde
mainenergie
nieuwestroom
nle
om-nieuwe-energie
oxxio
pureenergie
qwintenergie
servicehouse
vandebron
vattenfall